EPR díj

Az angol extended producers responsibility kifejezésből alkotott EPR mozaikszóval jelölt, azaz a kiterjesztett gyártói felelősségre vonatkozó szabályozás új kihívások elé állítja a gyártókat és forgalmazókat.

Ahogy az EPR tanácsadás oldalon kifejtettük, 2023. júliusától fog életbe lépni az az új szabályozás, amely az EPR díj megfizetésére kötelezi bizonyos termékek gyártóit, illetve forgalmazóit.

Mi is az az EPR díj?

Az EPR díj a termékek gyártása és forgalmazása során, fontos eleme a gyártók és forgalmazók környezetvédelmi felelősségvállalásnak. Az EPR díj kivetésének célja elsősorban az, hogy az EPR díj megfizetése révén, az egyes termék életciklusának végén keletkező hulladék ártalmatlanításához, feldolgozásához, újrahasznosításához szükséges anyagi fedezet rendelkezésre álljon. Az EPR díj megfizetésére egyes termékek gyártói vagy forgalmazói lesznek kötelezve 2023. júliusától. Az elképzelés szerint ennek segítségével működtethető majd hatékonyan egy fenntartható hulladékkezelési rendszer.

Ki fizeti?

A szabályozás értelmében EPR díj fizetési kötelezettsége keletkezik minden olyan vállalkozásnak, amely EPR terméket állít elő (gyárt) belföldön, vagy külföldről hoz be, és azt első belföldi értékesítőként forgalomba hozza, vagy saját célra felhasználja.

Az EPR díj mértéke és alkalmazásának szabályozása országonként eltérő lehet, azonban általában azokat a termékeket érintik, amelyek hulladékának kezelése magas költségekkel járhat. Az EPR díjat gyakran a termék árába építik be, így az végül az általános fogyasztói árakban is tükröződhet.

Az EPR termékek köre Magyarországon az alábbi: csomagolások, meghatározott egyszer használatos műanyagtermékek, elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok, gépjárművek, gumiabroncs, irodai papír, reklámhordozó papír, sütőolaj és zsír, meghatározott textil termékek, fabútorok.

Mi az, amit már biztosan tudunk az EPR díjjal kapcsolatban?

Annyit biztosan, hogy 2023. július 1-től biztosan bevezetésre kerül.

Azt is tudjuk, hogy életbe lépésekor nem szűnik meg az egyes termék- és anyagáramok esetén eddig is megfizetendő termékdíj-kötelezettség! A termékdíjtételek viszont csökkenthetők lesznek, az adott EPR termékre, illetve azon belül a termék- vagy anyagáramra vonatkozó EPR díj összegével.

Újabb adminisztrációs terhek az EPR díjjal összefüggésben

A hulladéknyilvántartások elkészítése már eddig is rengeteg feladatot adott a gyártóknak, és forgalmazóknak. Miután minden részletében egyelőre még nem ismeretes a 2023. júliusában életbe lépő szabályozás, mindenképpen javasolt olyan környezetvédelmi tanácsadó céggel felvenni a kapcsolatot, amely mindenkor naprakész információkkal rendelkezik az EPR ügyintézéssel és az azzal összefüggő összes bevallási és nyilvántartási kötelezettséggel kapcsolatban.

Miben segíthet a DNG Kft. EPR tanácsadás szolgáltatása?

Az EPR díj és az EPR szabályozás vonatkozásában jelenleg még nagyon sok a nyitott kérdés. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy olyan környezetvédelmi tanácsadóval működjenek együtt a cégek, amely felelősséget vállal az általa végzett munkáért, és garantálja, hogy követi a vonatkozó jogszabályi környezet aktualitásait. Amit a DNG Környezetvédelmi Tanácsadó Kft. biztosan meg tud ígérni a partnereinek az az, hogy segítségünkkel teljes mértékben meg fognak felelni a mindenkori jogszabályi előírásoknak.

Cégünk szívesen, szakértelemmel, és több éves szakmai tapasztalattal segít meglévő és leendő ügyfeleinek az EPR díj új rendszerével kapcsolatos kérdésekben és a fenntartható hulladékkezelési stratégiák kidolgozásában. Járuljunk hozzá közösen a környezetvédelmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság előmozdításához!

További információra van szüksége? Szeretné biztosítani cége, vállalkozása számára az EPR rendszernek történő megfelelést? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Általános elérhetőségeink

  • Cím: H-9171 Győrújfalu, Akácos utca 22.
  • Mobil: +36 20 / 479 60 86
  • E-mail:
Tekintse meg elhelyezkedésünket a linkre kattintva. Kapcsolatfelvételi űrlapVegye fel velünk a kapcsolatot

Rólunk mondták

„Évek óta együttműködésben állunk egymással, 100%-os elégedettséggel. Szakmai felkészültségük, rugalmasságuk kifogástalan. Öröm önökkel dolgozni.”

MIX-2M Kft.

Copyright © 2011-2024 DNG Környezetvédelmi Tanácsadó Kft. Minden jog fenntartva!

MIXEM Bt. - Design